ss x
x

Mleko matki i siary: korzyści, skład i właściwości


O korzyściach płynących z mleka matki neonotolodzy niestrudzenie powtarza się w historii istnienia pediatrii jako nauki. Mleko matki zawiera wszystkie składniki niezbędne dla dziecka, a jeśli kobieta je prawidłowo, jej dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne substancje. Nie mniej niż dla dziecka korzyści płynące z mleka matki i dla matki są ogromne: dla kobiet karmionych piersią jest mniej chorób nowotworowych, a proces karmienia pozytywnie wpływa na stan emocjonalny.

Wpływ mleka matki na dziecko

Od dawna wiadomo, że ze względu na wartość odżywczą mleko matki jest najbardziej użytecznym pokarmem dla dziecka w pierwszym roku życia. Zaskakująco dopasowany do wszystkich funkcji trawienia i metabolizmu dziecka, zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze dla niego w optymalnych ilościach, odpowiedni stosunek i lekkostrawną postać. Wpływ mleka matki na dziecko jest bardzo duży, ponieważ procesy trawienne w nim są nadal niedoskonałe.

Badając skład mleka i siary oraz znajdując wszystkie nowe i nowe składniki, naukowcy nie przestają się zastanawiać, ile natury zapewniła jej równowaga. W końcu składniki mleka matki to białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały.

Białko mleka kobiecego składa się głównie z tak zwanych białek serwatkowych (albuminy i globuliny), które są bardzo łatwo trawione i wchłaniane.

W tym samym czasie gruboziarniste białko - kazeina - w ludzkim mleku jest 10 razy mniejsze niż w mleku krowim. Pod wpływem soku żołądkowego białka tworzą cienkie, luźne płatki łatwo trawione enzymami trawiennymi, które nie są wystarczająco aktywne u niemowlęcia.szorstki białko mleka krowiego, wręcz przeciwnie, jest trawiona w dziecko z wielkim trudem.

Korzyści z karmienia piersią i jego wartość odżywcza

Na tłuszcze z mlekiem matki łatwo wpływają również soki trawienne.

W tłuszczu mleka ludzkiego dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych komórek zaangażowanych w budowę. Są one najważniejszą częścią białka, ponieważ zawiera aminokwasy, niezbędne dla organizmu, które pochodzą tylko z jedzeniem (są w mleku ludzkim jest 1,5-2 razy większa niż w tłuszczu mleka krowiego). Ponadto ułatwia trawienie i całkowite wchłanianie tłuszczu mleka ludzkiego zawarte w nich przyczynia się do lipazy szczególny enzym rozkłada tłuszcze.

Węglowodany w ludzkim mleku o 90% przedstawione z cukru mlecznego - laktozy, które korzystnie różni się w kompozycji z laktozy mleka krowiego.

Laktoza pobudza korzystne mikroorganizmy produkujące -mikrobov witamin z grupy B, jak i bifidobakterii w hamowaniu wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych.

Całkowita ilość składników mineralnych w ludzkim mleku jest mniejsza niż w mleku krowim. Ale skład mineralny i wartość odżywczą mleka matki są bardziej zgodne z potrzebami noworodka.

Sole wapnia i fosforu są idealnie w nim dla stosunku niemowląt - 2: 1, podczas gdy u krów -1: 1. Jednocześnie są w takich związkach, że ciało dziecka najłatwiej się wchłania. Żelazo w ludzkim mleku jest prawie tak samo jak w mleku krowim, ale jest ono trawione znacznie lepiej - o 50%, podczas gdy z mleka krowiego - tylko o 10%. Miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka w mleku matki jest znacznie wyższa niż w krowę.

Korzyści breastfeeds również na tym, że wykracza to poza krowę na zawartość witamin, w szczególności tych, potrzebne ciało dziecka jak A, E, D. Na tych samych ludzkich witamin mlecznych są dobrze wchłaniane przez organizm bardziej niedoskonały dziecięcej.

W mleku ludzkim zawiera wolnych aminokwasów - tauryny, promowanie dojrzewanie ośrodkowego układu nerwowego i powstawaniu.


Wartość odżywcza i składniki odżywcze w składnikach mleka matki

Wysoka wartość biologiczna ludzkiego mleka jest również ze względu na obecność w niej specjalnych czynników ochronnych.

Do takich czynników należą żywe komórki - leukocyty, zdolne do niszczenia szkodliwych mikroorganizmów, a także specjalna substancja - lizozym - enzym hamujący wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Mleko matki zawiera wiele substancji, które chronią dziecko przed infekcjami. Zdaniem ekspertów, dzieci karmione piersią mają mniejsze prawdopodobieństwo występowania różnych chorób jelitowych i ostrych zakaźnych, a także anemii, krzywicy, rzadziej mają alergię. W tym samym czasie, dzieci karmione sztucznie, prawdopodobieństwo wielu chorób jest kilkakrotnie wyższe. Tak więc żadna, nawet najdoskonalsza sztuczna mieszanina nie może całkowicie zastąpić mleka matki.

Od piersi matki dziecko otrzymuje mleko o odpowiedniej temperaturze, chronione przed działaniem światła i powietrza, wolne od patogenów!

Przydatne substancje zawarte w mleku matki są bardzo ważne dla zapobiegania chorobom jelit, szczególnie w gorących porach roku i na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania.

Skład mleka kobiecego jest zmienny i zależy od stanu zdrowia matki, jakości jej odżywiania, warunków pracy i odpoczynku podczas ciąży i laktacji.

Ale ilość podstawowych składników odżywczych, które są częścią mleka matki - białek, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych - zależy w dużej mierze od czasu laktacji (produkcja mleka).

Korzyści i skład siary

W ciągu pierwszych 2-3 dni po urodzeniu, gdy noworodek jest nadal bardzo słaby i może wyssać trochę więcej mleka z piersi, matka produkuje tak zwaną colostrum, która wyróżnia się bardzo wysoką wartością odżywczą.

Colostrum Jest dość grubym, lekkim płynem o wysokiej zawartości białka. Czasem jego stężenie sięga 7% (średnio - 4%). Jednak tłuszcz w siary jest mały, a to odpowiada słabym zdolnościom trawiennym noworodka. Ale skład siary tłuszczowej jest taki, że jest w pełni wchłaniany i wystarczająco zaspokaja potrzeby dziecka. Stężenie węglowodanów w siary zmienia się w dość szerokich granicach i zależy w dużej mierze od jakości odżywiania matki.

Właściwości siary są określane przez jej skład: ciecz ta wyróżnia się wysoką zawartością substancji mineralnych (wapnia, magnezu, fosforu itp.).Ponadto, siara ma wystarczająco wysokie stężenie czynników ochronnych, które obejmują różne przeciwciała, lizozym, a w szczególności immunoglobulinę A, która chroni jelita niemowlęcia przed infekcjami. Dlatego też siara jest czasami określana jako czynnik zapewniający pierwsze szczepienie lub, jak to mówią, "ciepłe" szczepienie dziecka, w przeciwieństwie do "zimna" (ampułka).

Zaletą siary dla dziecka jest to, że zapewnia noworodkowi tak zwaną odporność bierną, która niezawodnie chroni ją przed działaniem różnych czynników zakaźnych. Wiadomo, że noworodki karmione mlekiem matki nie chorują nawet wtedy, gdy mają kontakt z pacjentami zakaźnymi.

Od 4 do 5 dnia laktacji skład siary zmienia się, matka zaczyna produkować mleko przejściowe. Zmniejsza zawartość białka i minerałów, ale zwiększa zawartość tłuszczu. Ilość węglowodanów nieznacznie wzrosła. Stopniowo zwiększa ilość produkowanego mleka.


Co jest w składzie mleka z karmieniem piersią?

Stopniowo skład i właściwości mleka matki stają się bardziej stałe, aw ciągu 2-3 tygodni po urodzeniu ustala się "dojrzała" sekrecja.

Tabela pokazuje skład chemiczny i kaloryczność ludzkiego mleka w różnych okresach laktacji.

Skład chemiczny i zawartość kalorii ludzkiego mleka w różnych okresach laktacji (w 100 ML, średnie dane)

Wskaźniki

Colostrum

Przejściowy

Dojrzały

Chemiczne struktura

 

 

 

białko, g

4.0

2,0

1,1 — 1,2

tłuszcz, g

1.7

3,2

3.5

węglowodany, g

5,7

6,0

6.5

wapń, mg

48

46

37

 

fosfor, mg

20

16

14

 

magnez, mg

7

6

3.5

 

 

 

 

 

 

żelazo, mg

0,1

0.06

0.05

 

 

 

 

 

 

kalorie, kcal

60

62

65

 

 

 

 

 

 

 

 

Według ekspertów osoby, które w dzieciństwie otrzymywały mleko matki, rzadziej cierpią na przewlekłe choroby przewodu pokarmowego, alergia, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca.

Mówiąc o składzie mleka podczas karmienia piersią, nie można nie zauważyć jego pozytywnego wpływu na stan zdrowia matki.

  • Kiedy matka przykłada dziecko do piersi zaraz po urodzeniu, jej ciało odruchowo oddziela specjalny hormon, oksytocynę, która pomaga oddzielić łożysko, wzmacnia skurcz macicy, a tym samym zapobiega możliwości krwotoku poporodowego.
  • Wczesne i regularne przywiązanie dziecka do piersi stymuluje produkcję w ciele macierzystych hormonów prolaktyny i oksytocyny, zapewniając lepszą laktację.
  • U kobiet, które karmione piersią, złośliwe guzy gruczołów sutkowych, jajników i macicy są znacznie mniej prawdopodobne.
  • Karmienie piersią jest dość wiarygodnym czynnikiem fizjologicznym, który zapobiega późniejszej ciąży w tym okresie.
  • Proces karmienia piersią pozytywnie wpływa na stan emocjonalny zarówno matki, jak i dziecka, tworzy szczególnie bliski związek między nimi.

Powiązane publikacje