ss x
x

Pomagamy dziecku z alergią na ziemniaki


Jak to często bywa, kąpiecie swoje dziecko i dowiadujecie się o jego delikatnym zaczerwienieniu i małych pryszczach. Dotknij tych miejsc i poczuj, że są szorstkie w dotyku. Przyjrzyj się uważnie i zobacz kilka z tych ognisk. Pod kolana, na łokciach, w pachwinie. Może również występować nagromadzenie krost na twarzy i innych częściach ciała, jak również pojawienie się rumieńca na policzkach. Wszystko to wskazuje, że twoje okruchy są uczulone. Przykład można zobaczyć na zdjęciu.


Przyczyny alergii

Ogólnie, 150-200 lat temu, nie było takiej choroby. Ale w naszych czasach, bez przesady, możemy powiedzieć, że ta dolegliwość jest prawdziwą plagą współczesnych ludzi. To prawda, nie wszystkie. Nigdy nie usłyszysz od np. Nomadów z Mongolii, że ich dziecko cierpi na taką chorobę. Chodzi o to, że alergia jest konsekwencją złej ekologii i szkodliwych nawyków żywieniowych mieszkańców.

Co masz na myśli? Rozważ przykład afrykańskiego plemienia Bantu. Dzieci tej społeczności karmione są tylko tymi produktami wyhodowanymi przez dorosłych członków plemienia. Nie mają pieniędzy, a zatem nie kupują jedzenia w supermarkecie. Większość ludzi z naszego kręgu nie uprawia warzyw i owoców. To jest dla nich sprawa z korporacjami przemysłowymi. Najlepszym pomocnikiem w uprawach do spożycia publicznego jest przemysł chemiczny. Aby uprawiać nawet wspólną kulturę, taką jak ziemniaki, wytwarza się mnóstwo nawozów i pestycydów. Aby nie utracić plonów przed i po zbiorze, warzywa przetwarza się przy pomocy wszystkich rodzajów chemii, która jest zatrzymywana w tkankach rośliny.

Pomagamy dziecku z alergią na ziemniaki

Na przykład, aby wyodrębnić wszystkie szkodliwe substancje z ich bulw, ziemniaki wymagają dziewięciu pokoleń, to jest w naszych szerokościach geograficznych co najmniej 9 lat. Alergia dziecka jest bezpośrednią reakcją na jakość produktów. Lub raczej ilość szkodliwych substancji w warzywach lub owocach.Dzieci do roku nie są zalecane do karmienia produktów w sklepie. Jeśli Twoi krewni nie mają letniego domku lub nie uprawiają produktów ekologicznych, warto poszukać farmera, który dostarczy ci wysokiej jakości żywność. Z reguły małe gospodarstwa nie używać pestycydów ze względu na ich wysoki koszt, i cieszyć się ludzi środkami ochrony przed szkodnikami i nawozów organicznych. Oczywiście lepiej jest skontaktować się z takimi dostawcami na podstawie rekomendacji.

Drugi błąd rodziców, którego konsekwencją jest alergia u dzieci, to zła przynęta.

Jak prawidłowo wprowadzić uzupełniającą żywność

Wszyscy bez wyjątku rodzice są szczęśliwi, gdy widzą, że ich dziecko dorasta. W wieku 6 miesięcy pediatrzy mogą wprowadzać do diety nowe produkty dla niemowląt. Jednomyślna opinia dotycząca tego, od którego produktu zacząć, nie jest obecna. Dr Komarovsky radzi, aby zacząć od mleka. Babcie pozostają wierne idei dawania soku owocowego od trzeciego miesiąca życia. Mężczyźni są nawet oburzeni: "Kiedy nasz bohater / nasza księżniczka zje mięso?" Niezależnie od tego, od czego zacząć, ważne jest, aby zrobić to dobrze.

  1. Lure up wstrzykuje stopniowo, zaczynając od mikrodoz
  2. Nie podawaj jednocześnie kilku nowych produktów
  3. Dokładnie ustal reakcję ciała dziecka
  4. Nie podawaj żadnych nowych produktów podczas choroby
  5. Nie zmieniaj proszku, szamponu i innych produktów pielęgnacyjnych dla dzieci

Jeśli zrobisz to dobrze, alergia nigdy nie będzie przeszkadzać Twojemu dziecku. Nawet jeśli produkt nie jest odpowiedni dla dziecka, mikrodawka, po wprowadzeniu do diety, będzie chroniła przed ciężkimi postaciami nadwrażliwości na określone składniki.

Jeśli jednak zdarzyło się, że dziecko zaczerwieniło się i pojawiło się wysypka, jeśli przestrzegane są powyższe zasady, łatwo będzie ustalić, na jaki produkt zareagował organizm. Ważne jest, aby zrozumieć, że alergia poinformuje cię o sobie w ciągu 1-2 godzin po dotarciu alergenu do organizmu.

Skomplikowane przypadki reakcji alergicznych

Należy zauważyć, że można uniknąć naruszenia równowagi wewnętrznej substancji u dzieci poprzez podawanie żywności o niskiej zawartości alergenów. Na przykład ziemniaki są rozpoznawane. Jednakże, jeśli zrobiłeś wszystko przy wprowadzaniu produktu jak napisano powyżej, ale wciąż miał wysypkę i zaczerwienienie, to w rzadkich przypadkach wciąż jest możliwe uczulenie na ziemniaki.Mówiąc poprawnie, jest to reakcja organizmu na skrobię, która jest tak bogata w ziemniaki. Oddzielnie, skrobia jest nieszkodliwa, ale wzmacnia działanie innych alergenów. Niewielki procent wszystkich przypadków to nietolerancja białka tauryny. To trochę w tym warzywniku - 2%. Ponadto, takie białko jest zawarte w innych roślinach spokrewnionych z rodziną ziemniaka Solanaceae.

Co mówi? Wszyscy specjaliści są zgodni co do tego, że niemożliwe jest zdiagnozowanie nietolerancji "drugiego chleba" bez długotrwałych badań. Po zbadaniu alergologa dziecko zostaje skierowane na badanie krwi. Istnieją dwa główne rodzaje badań krwi w takich przypadkach, ale ich poziom pewności jest wystarczająco niski, bez porównania z wynikami testów skórnych. Dzieci poniżej pięciu lat testów skórnych tego nie robią. Jak widać, proces nie jest łatwy. To znaczy, rozmawiając na forum z tymi samymi młodymi mamami, nie możesz w żaden sposób stwierdzić alergii na ziemniaki. Sami lekarze twierdzą, że nawet jeśli taka nietolerancja występuje, to z reguły po 6 latach może zniknąć.

Jak prawidłowo karmić dziecko ziemniakami

Oprócz ogólnych zasad żywienia uzupełniającego należy zauważyć, że istnieją specjalne zalecenia dotyczące ziemniaków.

Obierz bulwy i zanurz je w wodzie. Aby przyspieszyć proces, możesz wyciąć na części. Czas przemywania skrobi wynosi 2-3 godziny. Okresowo zmieniaj wodę. Następnie ziemniaki są myte i gotowane do gotowości. Czas pieczenia nie wpływa na poziom alergenności produktu.

Puree ziemniaczane dla dzieci zaleca się do sporządzania płynu. Należy zachować szczególną ostrożność, aby myśleć o niż rozcieńczyć go, jeśli dziecko ma skłonność do objawów alergicznych. Nie zaleca się do rozcieńczania wodą, ziemniaki puree, ciepło, które zostały tam duże stężenie skrobi. Najbezpieczniej do konsystencji puree więcej cieczy będzie rozcieńczona wrzącej wody. Można próbować rozcieńczać mlekiem. To prawda, że ​​mleko traci swoją wartość w podwyższonych temperaturach, zwłaszcza żeńskich.

Doskonały sposób na rozcieranie tłuczonych ziemniaków miesza się z innym warzywem, za wyjątkiem pomidorów i innych psiankowatych. Dzięki czemu można zwiększyć liczbę potencjalnych alergenów - taurynę. Większość matek wolą robić z doświadczeniem ziemniaki puree z dyni -. Dobrym połączeniem jest ziemniaki z cukinia, brokuły, kalafior.Nawet zdrowe dzieci nie miażdżą z dodatkiem mięsa, ponieważ jest to ciężkie jedzenie.


Niż alergia na ziemniaki jest niebezpieczna

Choroba ta, jak stwierdzono powyżej, jest trudna do określenia nawet w badaniach medycznych. Ponadto możliwe przekroje alergie (na produkty kombinowane ziemniaków + papryka, pomidory, bakłażan) i reakcję skrobi. Skrobia ziemniaczana znajduje się w wielu produktach.

Kissels, ciasta, dania smażone w głębokim tłuszczu, pieczywo są przygotowywane z jego użyciem. Jeśli karmisz piersią, alergeny są łatwo włączone do składu mleka kobiecego. Pielęgniarska matka powinna przestrzegać ścisłej diety.


Powiązane publikacje