ss x
x

Jak rozpoznać dziecko z alergią na białko


Najczęściej reakcje alergiczne na produkt pojawiają się u dziecka podczas wprowadzania żywności uzupełniającej. Najczęściej występuje alergia na białko u dzieci. Jest on powodowany przez cząsteczki białka, tj. białko. Ciało reaguje na obce białko, które dostało się do organizmu.


Objawy, dzięki którym można rozpoznać alergię na białko

Objawy tego typu alergii są podobne do reakcji organizmu na inne pokarmy. Po pierwsze, na skórze występują wysypki. Może to być wysypka, zaczerwienienie, suchość, łuszczenie, swędzenie lub obrzęk. Na zdjęciu widać charakter reakcji skórnych z alergiami.

 

W niektórych przypadkach występuje alergiczny katar, łzawienie, obrzęk błony śluzowej. Możliwe jest również pojawienie się otarcia i świądu w oczach.

Zaburzenia układu trawiennego są bardzo powszechne. Może to być nadmierne gazowanie, nudności, słaby apetyt. Ze względu na białko, stolec może pękać, ból brzucha prowadzi do płaczu dziecka, może być kapryśny, w niektórych przypadkach jest to naruszenie snu.

Jakie pokarmy mogą być powodowane przez alergię na białko

Najczęstsze rodzaje alergii na białka to:

  • Alergia na białko mleka. Jest to najczęstszy rodzaj alergii, który może występować u niemowląt. Najczęściej jest to spowodowane niedojrzałością narządów trawiennych, gdy organizm nie może wytworzyć niezbędnych enzymów w wymaganej ilości.
  • Jako środki terapeutyczne należy stosować dietę, która całkowicie wyklucza stosowanie produktów, które mogą zawierać białko mleka. Z reguły taka alergia mija po pewnym czasie, gdy dziecko dorasta. Tylko w rzadkich przypadkach alergia może przetrwać do dorosłości. We wszystkich przypadkach reakcje alergiczne na białko mleka są dodawane do alergii na wołowinę i cielęcinę.
  • Reakcje alergiczne na białko jaja.U dziecka z tego rodzaju alergią, najczęściej organizm reaguje tylko na białko jaja, żółtko, rzadziej wywołuje "protest" ciała dla tego produktu.
  • Reakcje na białka rybne. W dzieciństwie ten typ alergii występuje rzadziej. W większości przypadków, jeśli dziecko ma taką alergię, dotyczy to wszystkich rodzajów ryb. Negatywnym punktem jest to, że reakcje alergiczne utrzymują się, gdy dziecko dorasta. Białko ryb nie jest trawione przez organizm nawet po obróbce cieplnej produktu. W takim przypadku konieczne jest całkowite zaniechanie stosowania pokarmu dla ryb. Często alergii na białko ryb towarzyszą reakcje alergiczne wywołane przez krewetki, kraby, ostrygi i inne owoce morza.
  • Reakcje alergiczne wywołane przez orzechy. Jeśli ten produkt jest nietolerancyjny, utrzymuje się przez całe życie, dlatego też należy wykluczyć stosowanie orzechów, gdzie są one przechowywane nawet w minimalnych proporcjach. Najczęstsza alergia na białko orzechowe, podczas gdy migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe powodują nietolerancję znacznie mniej.

Karmienie piersią matki

Jeśli karmienie piersią dziecka ma alergię na białko, konieczne jest dostosowanie żywienia matki karmiącej. Dieta hipoalergiczna oznacza wykluczenie całego mleka krowiego, orzechów, owoców morza, czekolady.

Stosowanie mięsa, bulionu rybnego powinno być zmniejszone, tj. mianowicie produkty, które powodują reakcje alergiczne u niemowląt. Użycie soli i cukru jest również lepsze, aby trochę zmniejszyć.

Nie zaleca się stosowania tak wysoce alergizujących produktów, jak dania z ryb i innych owoców morza, w szczególności przekąski konserwowe. Lepiej jest powstrzymać się od jajek, orzechów, śmietany.

Nie zapominaj, że w diecie powinny być obecne tłuszcze, węglowodany i witaminy. Pomoże to utrzymać laktację na odpowiednim poziomie. Możesz dodatkowo skorzystać z kompleksów witaminowo-mineralnych, a także produktów o właściwościach probiotycznych.

Można stosować produkty z kwaśnego mleka - kefir, bifidoki, jogurty (najlepiej bez szeregu dodatków). Pokazane są takie zboża jak kasza gryczana, ryż, płatki owsiane i kukurydza. Możesz gotować wegetariańskie zupy i buliony.

Pokazuje użycie niskotłuszczowych odmian mięsa, takich jak wołowina, indyk, kurczak. Mięso powinno się gotować lub duszone, można gotować na parze kotlety.

Jeśli dziecko ma alergię na karmienie piersią, nie należy w żadnym przypadku przerywać karmienia piersią. Wręcz przeciwnie, mleko matki pomoże zwiększyć odporność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i składowi.


Alergia na białko mleka

Taka alergia występuje, gdy brak jest specjalnego enzymu - laktazy, który bierze udział w procesie rozszczepiania laktozy - cukru zawartego w mleku.

Jako środek zapobiegawczy wskazuje się na karmienie piersią, pediatrzy nie zalecają uczeniu dziecka mieszanki sztucznego pochodzenia. Jeśli nie ma możliwości uniknięcia sztucznego karmienia, najlepiej jest preferować hipoalergiczne mieszaniny. W nich minimalna zawartość składników, które wywołują alergię u dziecka. Producenci żywności dla niemowląt opracowali produkty zawierające aminokwasy, które zastępują białko.

Błędna jest opinia o gotowaniu mleka. Obróbka termiczna produktu nie zapobiega występowaniu alergii. Niektóre białka ulegają zniszczeniu w wysokich temperaturach, a zwiększa się alergenność niektórych leków przeciwnie.

Ponadto, nie należy próbować "oswajać" ciała dziecka, w tym małych porcji mleka w menu. Niebezpieczne jest rozwijanie uporczywej alergii i nietolerancji przez całe życie na produkt. Za każdym razem odporność będzie reagować ostrzej na każdą porcję obcego białka. W tym przypadku konieczne jest całkowite wyeliminowanie białka z diety, a także dokładne zbadanie składu zakupionych produktów.

Alergia na białko jaja

W przypadku alergii na jajka trudno jest oddzielić żółtko od białka. Dlatego w takich sytuacjach często konieczne jest całkowite wykluczenie jaj z diety dziecka. W takim przypadku organizm może reagować nie tylko na kurczęta, ale także na jaja innych ptaków.

Możesz spróbować zastąpić jaja kurzego jajkami przepiórczymi, są one uważane za mniej uczulające. Jednak jaja przepiórcze mogą również powodować negatywną reakcję organizmu.

Jak rozpoznać dziecko z alergią na białko

W przypadku braku reakcji alergicznych pediatrzy zalecają, aby dzieci otrzymywały żółtka przez rok przed rokiem, a po osiągnięciu wieku jednego roku stopniowo wprowadzały białko jaja do diety. Zmniejszy to ryzyko nietolerancji.Wprowadzając pokarm uzupełniający, zaleca się gotować jajko, oddzielać żółtko i podać tylko jedną czwartą, aby pobrać próbkę. Niemowlętom do roku należy podawać żółtko nie częściej niż dwa razy w tygodniu.

Od alergii na jajka najprawdopodobniej ucierpią dzieci w wieku od dwóch miesięcy. Zazwyczaj ten rodzaj alergii trwa 3-4 lata. Jeśli okaże się, że dziecko jest uczulone na jaja lub białko jaja, należy zachować ostrożność podczas stosowania szczepionek, ponieważ mogą one zawierać składniki oparte na tym produkcie lub jego składnikach.

Alergia na żółtka występuje u niemowląt znacznie rzadziej i jest najbardziej złożona. Pozbycie się alergii na żółtka jest znacznie trudniejsze niż reakcja organizmu na białko. Z wyłączeniem jaj, w szczególności żółtka z diety dziecka, należy dokładnie przestudiować skład wszystkich produktów. Pieczenie w tym przypadku musi być przygotowane niezależnie, zastępując produkt innymi składnikami.


Powiązane publikacje