ss x
x

Jak dostosować menu dla dziecka z alergiami


Reakcja ciała na pokarm u niemowląt jest najczęstszym rodzajem alergii. Może to być spowodowane przez dowolny produkt, z wyjątkiem wody destylowanej. Mamo, które cierpią na tę chorobę, spróbuj wybrać odpowiednie menu na okruchy. Zastanów się, jak to zrobić tak kompetentnie i bezpiecznie, jak to możliwe.

Co ma reakcje alergiczne u niemowlęcia?

Wysypki skórne są najczęstszym objawem alergii u niemowląt. Może to być zaczerwienienie na ciele w miejscach fałdów skórnych lub na twarzy, na policzkach zaczerwienienie z tworzeniem się skorup i łusek, białe bąbelki. Również dzieci mogą mieć zaburzenia jelitowe.

Każdy produkt można warunkowo przypisać do jednej z trzech grup w zależności od stopnia ich alergenności:

  • wysoki stopień. Do tej grupy należą marchew, pomidory, miód, truskawki, ryby, jaja itp .;
  • średni stopień. Obejmuje to mleko, brzoskwinie, kurczaki, wołowinę itp .;
  • niski stopień. Grupa ta obejmuje produkty mleczne, cukinia, kalafior, zielonych jabłek i innych.

Najczęściej niemowlęta w pierwszych miesiącach życia cierpią na alergie:

  • na białku mleka;
  • białko jaja;
  • zboża, rośliny strączkowe;
  • ryby (owoce morza).

Często różne dodatki do żywności (środki barwiące, środki smakowo-zapachowe, środki konserwujące i środki smakowo-zapachowe) powodują ujemne reakcje ciała dziecka.

Bardzo nieprzyjemnym zjawiskiem może być rodzaj alergii, nazywanej krzyżem. Kiedy niektóre produkty są nietolerancyjne, pojawiają się reakcje na innych. Na przykład, jeśli jesteś uczulony na mleko krowie, dziecko może pojawić się wysypka po zjedzeniu sera lub wołowiny.


Zasady wprowadzania żywności uzupełniającej

Rodzice dzieci z alergią powinny przestrzegać zaleceń dotyczących wprowadzenia pierwszego karmienia, który jest wyznaczony przez te dzieci później. Trzeba wziąć pod uwagę indywidualną nietolerancję.

Pierwsze dania w menu dla dzieci mogą być przecierami warzywnymi.Do ich przygotowania cukinia, kalafior, jasno zabarwiona dynia i squash są doskonałe.

Najlepiej jest rozpocząć wprowadzanie pierwszego uzupełniającego pokarmu nie wcześniej niż 6 miesięcy. Każdy nowy produkt powinien być podawany w minimalnej ilości. Jeśli po jego użyciu nie pojawiły się żadne negatywne reakcje na części ciała, następnego dnia można nieznacznie zwiększyć porcję.

Później w menu okruchów mogą pojawić się mieszane ziemniaki z warzywami. Przynętę można przygotować zarówno samodzielnie, jak i zakupić w gotowości.

Przez siedem miesięcy możesz uzupełnić menu zbóż bez produktów mlecznych. Najlepiej wybrać ryż bezglutenowy, kukurydzę lub grykę. Owsianka może być przygotowana na wodzie lub przy użyciu specjalnej mieszanki. W gotowym naczyniu można dodać trochę warzyw lub masła (nie więcej niż 10 g).

Nie zaleca się podawania mięsa dziecięcym potrawom mięsnym przed upływem 9 miesięcy. Jeśli dziecko ma alergię na białko krowie, dla pierwszego karmienia mięsa odpowiedniej indyka, królika i chudego mięsa wieprzowego. Wołowina do jednego roku życia najlepiej nie dawać dziecku. Konieczne jest dokładne monitorowanie reakcji organizmu na każdy nowy produkt.

W wieku 10-12 miesięcy możesz spróbować karmić dziecko owocami i przecierami owocowymi. Pierwszymi owocami dziecka mogą być banany, jabłka i gruszki. Należy preferować żółte i zielone barwy uzupełniających się produktów spożywczych. W takim przypadku konieczne jest również obserwowanie reakcji organizmu na produkt.

Kiedy jesteś uczulony na krowie mleko, najlepiej powstrzymać się od jedzenia potraw z mleka przez okres do półtora roku. Można spróbować dać dziecku jogurt o niskiej zawartości tłuszczu. W przypadku pozytywnego wyniku, do dziecięcego menu można dodać niskotłuszczowy twaróg.

W przypadku alergii pokarmowych zaleca się powstrzymanie się od jedzenia jaj i ryb do ukończenia drugiego roku życia. Jeśli alergia w tym czasie minie, możesz spróbować stopniowo wprowadzić te produkty do diety dziecka, po konsultacji z lekarzem.

Dieta dla dziecka sugeruje, że w menu nie ma cukru ani niewielkiej ilości cukru.


Jaka powinna być dieta

Dieta dla dziecka z alergią oznacza obróbkę cieplną żywności, w wyniku czego gotowe posiłki stają się mniej alergiczne.

Przed pieczeniem tłuczonych ziemniaków powinieneś namoczyć surowe, pokrojone w plastry warzywa w wodzie.Spowoduje to usunięcie skrobi i azotanów. Moczenie płatków zbożowych przez kilka godzin przed gotowaniem usunie nadmiar zanieczyszczeń.

Podczas gotowania mięsa należy kilkakrotnie zmienić wodę, w której jest ono ugotowane. To usunie szkodliwe substancje, które mogą dostać się do mięsa podczas leczenia zwierzęcia.

Wszystkie potrawy w menu powinny być gotowane, duszone lub pieczone. Karmienie dziecka uczulonego na smażone potrawy jest szkodliwe dla jego zdrowia.

Gotowanie i pieczenie owoców pozwala znacznie zmniejszyć stopień ich alergii.

Dieta oznacza przede wszystkim wykluczenie z dziecięcego menu produktów wywołujących reakcję organizmu. W przyszłości przestrzeganie pewnych zasad w diecie usunie większość zakazów lub całkowicie je porzuci.

Aby zidentyfikować produkty, które powodują alergie i dostosowują jedzenie do alergii u dzieci, zaleca się posiadanie specjalnego pamiętnika. Konieczne jest, aby podkreślić wszystkie potrawy, które otrzymały dziecko w ciągu dnia. Każdy nowy produkt musi koniecznie być rejestrowane w dzienniku z czasem i spożywane objętość malucha. Następnie należy śledzić i rejestrować reakcję organizmu w przypadku jego pojawienia się (wysypka na skórze, zaczerwienienie itp.).

Zwykle, gdy występuje wrażliwość organizmu na tę lub inną żywność, objawy alergii pojawiają się bardzo szybko, dosłownie po kilku minutach. Czasami pojawia się reakcja po kilku godzinach. Dlatego, aby nakarmić każdy nowy produkt w pierwszej połowie dnia, pozwoli to kontrolować i śledzić reakcję organizmu na nowe danie.

Jak dostosować menu dla dziecka z alergiami

Początkowa objętość nowego składnika menu nie powinna przekraczać jednej łyżeczki. Jeśli nie zaobserwowano negatywnej reakcji ze strony ciała, następnego dnia można zwiększyć porcję, przynosząc w ciągu kilku dni noworodek dla dziecka aż do wieku odpowiadającego wiekowi.

Po stwierdzeniu uczulenia na konkretny produkt należy go powstrzymać przez kilka miesięcy. Po tym, spróbuj dać niewielką ilość produktu ponownie, po konsultacji z pediatrą. W tych miesiącach, układ pokarmowy dziecka rozwija się, organizm zaczyna produkować enzymy, które pomagają w trawieniu.W związku z tym żywność, która spowodowała wcześniej alergię u dziecka, staje się bezpieczna dla jego ciała.

Dieta matki karmiącej

Jeśli dziecko karmiące piersią zostanie zdiagnozowane jako mające alergię, należy przestrzegać diety matki, biorąc pod uwagę wszystkie ograniczenia dietetyczne. Gdy tworzysz menu, powinieneś rozważyć następujące funkcje:

  • dieta wyklucza użycie warzyw, owoców i jagód jasnych czerwonych i pomarańczowych kwiatów. Odmawianie jest konieczne nie tylko z owoców tropikalnych i owoców cytrusowych, ale także z marchwi, rokitnika i jasnej dyni;
  • zaleca się wykluczenie mleka, ryb (zwłaszcza czerwonych) i jaj. Ponadto, takie produkty najlepiej zminimalizować od samego początku karmienia piersią, aby zminimalizować ryzyko wysypki skórnej i pojawienia się kolki jelitowej i zaburzeń;
  • dieta polega na rezygnacji z czekolady i słodyczy. Pożądane byłoby również, aby uniknąć ciastka, mleko skondensowane i cukier. Słodycze często są przyczyną, jeśli nie reakcji alergicznych, a następnie skazy;
  • pod zakazem ostrych i pikantnych potraw, majonezu, różnych marynat i wzmacniaczy smaku. Skład i smak mleka matki jest bardzo zmienił ich używania. Są wyjątkowo niepożądane dla organizmu dziecka;
  • dieta dla matki karmiącej oznacza również odrzucenie produktów w puszkach. Chodzi nie tylko o żywność w puszkach produkcji przemysłowej, ale także o gospodarstwo domowe raznosolov.

Limit wymaga również bulionów mięsnych, kurczaków i wołowiny, a także produktów mącznych. Grzyby, miód i orzechy są również wykluczone jako wysoce uczulające.

Z alergiami pokarmowymi w żadnym wypadku nie trzeba tłumaczyć dziecka na sztuczne mieszaniny. Mleko matki przyczynia się do powstawania silnej odporności. Prowadzenie dziennika pomoże zidentyfikować produkt, na który organizm dziecka reaguje negatywnie. Należy zanotować wszystkie potrawy, z których mama korzystała w ciągu dnia.

Wybór mieszanki na alergie na białko mleka

W przypadku uczulenia na białko mleka dzieci karmione sztucznie powinny wybrać odpowiednią mieszankę. W takich przypadkach lekarz z reguły zaleca dziecku karmienie bezalkoholową formułą.

W celu wymiany możesz wybrać dostosowaną mieszankę kwaśnego mleka lub soi, mieszankę opartą na mleku kozim lub zhydrolizowanym produkcie.

Mieszanina powinna podnieść się z lekarzem, ze względu na charakter choroby, wiek dziecka, objawy alergii (wysypka, zaburzenia układu pokarmowego, itd ..), a fakt został potwierdzony czy diagnozę alergii.

Dieta i prawidłowe odżywianie nie tylko uratować dziecko przed reakcjami alergicznymi, ale także, aby zapobiec tej chorobie. W każdym przypadku należy traktować jako ogólne informacje na temat odżywiania i zdrowia poszczególnych funkcji.


Powiązane publikacje