ss x
x

Jak przejawia się alergia na gluten?


Z badań alergicznych wywołanych przez gluten wynika, że ​​jedna osoba na sto cierpi. Nie rób wyjątków i niemowląt. Zwykle u dzieci reakcja alergiczna występuje po sześciu miesiącach życia.


Jak zachodzi reakcja alergiczna?

Gluten jest specjalnym rodzajem białka, jest obecny w niektórych roślinach z rodziny zbóż. To jęczmień, żyto, pszenica i owies. Jest obecny w makaronach, produktach piekarniczych i zbożach. W inny sposób nazywany jest również glutenem.

Czasami gluten jest sztucznie dodawany do niektórych produktów w celu zwiększenia ich elastyczności.

Gdy białko dostaje się do przewodu pokarmowego, następuje jego rozpad na różne składniki, z których jedną jest gliadyna. W niektórych przypadkach jest postrzegany przez ciało jako obcy element.

Reakcje alergiczne wywołane przez gluten mogą niekorzystnie wpływać nie tylko na narządy trawienne, ale także na inne układy organizmu. Należą do nich nerki, układ sercowo-naczyniowy, układ hormonalny.

Niemowlęta mogą mówić albo o reakcji alergicznej, albo o nietolerancji białka. Nietolerancja nazywana jest chorobą trwającą całe życie, podczas gdy alergia na gluten u dziecka jest tymczasowa. U małego dziecka może to nastąpić wraz z wprowadzeniem pierwszej uzupełniającej żywności.

Objawy alergii na gluten u dziecka

Przede wszystkim powinieneś wiedzieć, że mleko matki matki nie zawiera tego białka w swoim składzie. Pod tym względem, dzieci karmione piersią nie mogą cierpieć na alergie na to białko.

Ponadto, objawy alergii u każdego dziecka przejawiają się na różne sposoby, od osoby naraz, u niektórych dzieci w ciągu kilku godzin, aw innych po kilku dniach.

Objawy alergii u dzieci są najczęściej wyrażane:
  • Jest wysypka, pokrzywka. W przyszłości może przekształcić się w zapalenie skóry.Najczęściej alergiczna wysypka pojawia się na kolanach, łokciach, pośladkach i skórze głowy.
  • Biegunka, to dzieje się z wyraźnym zapachem, w kale może być piany.
  • W niektórych przypadkach obserwuje się zwiększony rozdział gazu;
  • Dzieciak często płacze, pasuje, nie śpi dobrze;
  • Apetyt maleje, dziecko traci na wadze.

Objawy te wskazują na alergię u dziecka. Jeśli występuje niedokrwistość lub występuje opóźnienie w rozwoju, może ona mówić o nietolerancji. Nazywa się to celiakią. W przypadku alergii jelita ulegają podrażnieniu, a celiakia charakteryzuje się niewydolnością jelitową trawienia białka, co prowadzi do zakłócenia całego przewodu żołądkowo-jelitowego.


Co powinno być pokarmem dla alergików?

Jeśli u dziecka wystąpią pierwsze objawy alergii na gluten, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem. Trudno niespecjalistom odróżnić zwykłą alergię od nietolerancji, ale wykwalifikowany specjalista w większości przypadków rozpozna rodzaj choroby.

Pierwszym i najważniejszym krokiem do odzyskania dziecka będzie organizacja prawidłowego odżywiania. Z diety okruchów należy wykluczyć te produkty zawierające gluten. W leczeniu nietolerancji dodawane są probiotyki, enzymy i witaminy.

Jeśli występują objawy alergii na gluten, z diety dziecka należy usunąć:

  • produkty i zboża, które zawierają pszenicę, żyto, owies, jęczmień;
  • produkty piekarnicze, makaron;
  • słodkie ciasta ciastkarskie;
  • jogurt;
  • kiełbasy, podroby i półprodukty;
  • produkty w puszkach i marynowane;
  • całe mleko krowie.

Jak przejawia się alergia na gluten?

Możesz sam gotować ciasto, używając mąki kukurydzianej lub gryczanej.

Pomimo szerokiej gamy produktów spożywczych, dzieci, które mają reakcję alergiczną na to białko, powinny trzymać się diety tylko przez określony czas. Po ustąpieniu objawów i dobrych wynikach badań możesz wrócić do normalnej diety.

Podczas diety dziecko może używać następujących pokarmów:

  • kukurydza, kasza gryczana i kasza ryżowa;
  • ziemniaki i fasola;
  • twarożek;
  • potrawy z warzyw (w postaci surowej, duszonej i gotowanej);
  • owoce;
  • niskotłuszczowe mięso i ryby;
  • oliwa lub olej roślinny.

Jednocześnie wielu producentów przecieru i zbóż dla dzieci dodaje się do składu glutenu, dlatego przed karmieniem dziecka należy uważnie przeczytać kompozycję.

Pomimo faktu, że alergia dziecka na gluten jest wystarczająco poważną chorobą, jest znacznie łatwiej tolerowana niż celiakia. Z zastrzeżeniem przestrzegania wszystkich zaleceń lekarza i wykluczenie produktów zawierających to białko, objawy szybko ustępują. Dlatego po chwili dziecko może z łatwością jeść produkty zawierające gluten.


Powiązane publikacje