ss x
x

Alergia na czekoladę u dzieci


Jedną z najczęstszych odmian alergii pokarmowych, szczególnie u dzieci, jest uczulenie na czekoladę. Ta choroba nie bez powodu uważana jest za najbardziej "ofensywną", ponieważ czekolada jest jedną z ulubionych przysmaków dla małych dzieci.

Jednak sama definicja - "alergia na czekoladę" nie jest całkowicie dokładna. Czekolada jest złożonym środkiem cukierniczym zawierającym wiele różnych składników, które mogą powodować reakcję alergiczną u dziecka. Jakie są te elementy, jak wpływają one na organizm dziecka, jakie są objawy "alergii na czekoladę" i jakie leczenie jest konieczne - powiemy w naszym artykule.


Przyczyny

Powszechnie uważa się, że główną przyczyną alergii na czekoladę jest kakao - jest to główny składnik czekolady. Zgodnie z ustalonymi światowymi standardami, płytki z gorzkiej czekolady zawierają około 50% tego składnika, w kolorze czarnym - 40%, w mleku - 35%. Jednak ziarna kakaowe nie należą do alergenów, ale tłuszcze roślinne zawarte w ich składzie w dużych ilościach mogą wywoływać alergię.

Składniki czekolady, które mogą powodować reakcję alergiczną:

Mleko w proszku

Ten produkt zawiera białko mleka, które powoduje nietolerancję u wielu dzieci.

Soja

Reakcja ciała wynika z nietolerancji roślin strączkowych.

Gluten

Jest to białko roślinne, które znajduje się w zbożach. Alergia u dzieci występuje u niego przy wprowadzaniu zbóż w przynętę.

Tyramina

Ta substancja ma właściwość gromadzenia się we krwi i gwałtownie zwiększa ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Promuje nadpobudliwość układu nerwowego.

Nikiel

Każdy ludzki organizm potrzebuje tego mikroelementu, a dzieci nie są wyjątkiem. Jednak dawka jego wejścia do organizmu musi być bardzo mała. Duża ilość niklu ma negatywne skutki dla zdrowia dziecka, wśród których alergia jest najprostsza ze wszystkich możliwych. Metal ten może powodować zmiany w wątrobie i nerkach, powodować zaburzenia układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, itp.

Masło palmowe, kokosowe lub orzechowe

Oleje są wykorzystywane przez producentów wyłącznie do celów komercyjnych, w celu obniżenia kosztów produktu i zwiększenia zysków ze sprzedaży. Z tych olejów najbardziej niebezpieczne dla niemowląt jest masło orzechowe.

Chitin

Nie jest od razu jasne, skąd pochodzi ten produkt w czekoladzie, ponieważ jest to egzoszkielet owadów. W rzeczywistości wszystko jest proste, owady lubią jeść ziarna kakaowca i znajdować je wszędzie. Wszystkożerne karaluchy bezlitośnie okupują plantacje i skrzynki z zebranymi ziarnami kakaowca. Z nimi oczywiście walczą, ale niektóre osoby mogą pozostać z produktami - oddzielenie fasoli od owadów nie jest takie proste. Według statystyk, to często chityna wywołuje alergie.

Czasami alergia na czekoladę u dzieci może być spowodowana połączeniem dwóch składników. Ten typ choroby nazywa się "alergią krzyżową". Jeśli użyjesz tych składników osobno, objawy alergii nie pojawią się. Leczenie taką alergią nie jest wymagane.

Zastosowanie czekolady sprzyja rozwojowi serotoniny ciała - hormonu szczęścia. Wydaje się, że to jest złe? Ale wciąż są obrażenia. Seratonina jest neuroprzekaźnikiem stanu zapalnego. Nadmiar tego hormonu powoduje choroby jelit i żołądka. Ponadto nie przyczynia się do pojawienia się radości, ale raczej nadpobudliwości układu nerwowego.

Czasami przyczyny alergii na czekoladę mogą być uwzględnione w innych czynnikach, takich jak

  • brak enzymów do rozszczepiania niektórych substancji;
  • niska odporność;
  • osłabiony organizm;
  • przyjmowanie leków;
  • zła ekologia.

Pod wpływem tych czynników organizm dziecka może nieodpowiednio reagować na pewne substancje, które trafiają do niego z pożywieniem. Alergia jest rodzajem obrony układu odpornościowego.

Objawy

Reakcja alergiczna na czekoladę u dziecka jest bardzo powszechna. W jego organizmie alergeny przedostają się przez mleko matki, dlatego zaleca się matkom karmiącym zaprzestanie stosowania tego produktu przez cały okres karmienia piersią.

Znacznie trudniejsza sytuacja ma miejsce w przypadku, gdy dziecko nadal próbowało tego przysmaku bezpośrednio. Może pojawić się alergia, nawet jeśli dziecko zjadło mały kawałek.Jego ciało jest wciąż zbyt wrażliwe na składniki tego przysmaku i nadal nie może przetwarzać alergenów, więc objawy pojawiają się natychmiast. Z reguły alergia u dzieci przejawia się w postaci skazy. Możesz zobaczyć jego zewnętrzne cechy, patrząc na zdjęcie. Objawy tej choroby u niemowląt - obfity wysypka na ciele „rumianych policzkach i” luźne stolce, często z zielonkawym odcieniem, bóle brzucha, wzdęcia, kaszel, wydzielina z nosa, świąd oczu, tworzenia się skorupy na głowie.

Lekarze-alergolodzy ostrzegają rodziców przed wprowadzeniem czekolady do diety dziecka w wieku do 5 lat. Wygląd tego produktu w menu dziecka nie wchodzi w grę!

Jeśli pojawią się takie objawy, należy natychmiast skontaktować się z pediatrą, aby przepisać niezbędne leczenie i zapobiec powikłaniom. Jeśli reakcja alergiczna jest opóźniona, może być obarczona pojawieniem się astmy oskrzelowej lub astmatycznego zapalenia oskrzeli.

Alergia na czekoladę u dzieci


Środki lecznicze

Leczenie alergii leży w gestii lekarza. Aby wyeliminować jej objawy u dzieci, podejmuje się następujące działania:

  1. Cel sorbentów. Są to takie leki jak aktywowany węgiel drzewny, Filtrum lub Enterosgel, które usuwają intoksykację jelitową.
  2. Wyeliminuj objawy dysbiozy jelitowej. Wprowadza się multobiotyki zawierające żywe bakterie.
  3. Leczenie lekami przeciwhistaminowymi. Może to być Telfast, Claritin lub Fenkarol. Leki te powodują najmniej skutków ubocznych, dlatego są bardzo popularne.
  4. Całkowite wykluczenie z diety alergenu;
  5. Zgodność z dietą. W diecie niemowląt należy wykluczyć wszystkie potencjalnie "niebezpieczne" pokarmy w tym znaczeniu, takie jak jasne czerwone lub żółte owoce i warzywa. Pielęgniarska matka powinna przestać używać mocnej herbaty, kawy, kakao, słodyczy.

Objawy alergii na czekoladę u dzieci pomogą wyeliminować kąpiele z wywaru ziołowego. Jednym z najbardziej skutecznych jest wywary bulionowe. Ta roślina zawiera dużo manganu, który ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Kąpanie dziecka za pomocą wywaru z bulionu pomaga usunąć swędzenie i zmniejszyć podrażnienie delikatnej skóry dziecka. Możesz użyć innych ziół - ziele dziurawca, glistnika, rumianku, nagietka.

Zapobieganie

Główne środki zapobiegawcze przeciwko alergii na czekoladę są następujące: nie dawaj dziecku tego uczta, wzmacniaj jego odporność, uważnie monitoruj jego stan zdrowia i nie rozpoczynaj choroby. Jeśli jesteś matką karmiącą, stosuj dietę. Pamiętaj: najlepszym sposobem leczenia jest zapobieganie. Zauważyłem objawy - po prostu znajdź przyczynę. Jeśli Twoje dziecko ma alergię na czekoladę, nie przejmuj się nią, wręcz przeciwnie, po wykluczeniu tego produktu z żywności, po raz kolejny chronisz go przed szkodliwymi barwnikami, wszelkimi dodatkami i smakami.


Powiązane publikacje